Teun over zijn bouwopleiding bij de KOB

Gepubliceerd op 2 december 2021 om 08:36

In het vorige artikel vertelde Teun Zwegers, timmerman in opleiding, over de start van zijn loopbaan bij Borrenbergs Bouwbedrijf. Als BBL-student kreeg hij de kans om zichzelf in zowel de theorie, als de praktijk te ontwikkelen. Op dit moment werkt hij hard om zijn diploma Bouwmanagement te halen. Hij wordt opgeleid bij de KOB en vertelt wat hier zo speciaal aan is.

 

Wat is de KOB?

"De Kader- en Ondernemers- opleiding in de Bouw is een stichting voor het opleiden van vakmensen. Het is dus niet echt een school. Ze huren klaslokalen, om in de avond les te geven. Daarnaast ligt het niveau meer tussen MBO niveau 4 en HBO in. Het is eigenlijk een MBO niveau 4+ opleiding."

 

Aan wat voor opdrachten mag je werken tijdens deze opleiding?

"Het is vooral onderzoeken en het resultaat hiervan uitwerken in een Excel-bestand. Je moet bijvoorbeeld een calculatie maken voor de bouw van een garage. Hierbij worden normen bepaald van de diverse onderdelen en de werkzaamheden. Dit doe je door de hoeveelheden van o.a. metselwerken uit te trekken/rekenen en in te schatten hoe lang de metselaar hierover doet, wat resulteert in een calculatiebegroting met bijbehorende planning. Tenslotte vat je het resultaat samen en leg je het voor aan de klant (leraar)."

 

In welke fase van de opleiding zit je nu?

"Ik zit nog in de beginfase. Deze opleiding bestaat uit drie theorietoetsen. De cijfers van deze drie toetsen tellen voor 50% mee in het punt van het eindexamen. Daarnaast moet ik 14 praktijkopdrachten uitvoeren. Hierbij moet ik verslagen maken over hoe bepaalde dingen moeten worden aangepakt binnen het bouwbedrijf. Deze fase begon afgelopen september en eindigt in juni volgend jaar."

Wat maakt de opleiding zo speciaal?

"Zoals ik eerder zei, is het een opleiding speciaal voor vakmensen. Het is voor mensen die zich willen specialiseren in de bouw. Daarnaast zijn de medestudenten erg divers, waar ik ook veel van leer. De leeftijd ligt tussen 30 – 40 jaar. Ik ben op dit moment de jongste."

 

"We volgen de opleiding bij het Sint-Joriscollege in Waalre. We volgen daar met 7 mensen de opleiding en deze mensen komen, net als ik, allemaal uit de regio Eindhoven. Hierbij zijn sommige ZZP’ers en andere werken al als uitvoerder of werkvoorbereider bij een bouwbedrijf. Dit is heel fijn, want die kijken anders tegen dingen aan. Zij hebben bijvoorbeeld inhoudelijke kennis van de CAO en hebben meer ervaring in het kantoorwerk. Daar leer ik veel van."

 

Zo te horen ben je erg tevreden over de opleiding, toch?

"Ja, het is een fijne organisatie! Ik vind het niet erg om naar school te gaan. Ik heb altijd gezegd; zolang ik het niet erg vind om naar school te gaan, blijf ik naar school gaan."

 

Teun gaat de laatste fase van zijn opleiding in. Het volgen van de opleiding met mede-bouwers en zijn theoretische kennis direct toepassen in de praktijk, maakt voor Teun de ideale combinatie. Hij is blij en dankbaar dat Borrenbergs Bouwbedrijf hem deze kansen geeft.

Het eerste artikel teruglezen?