Ruud Valkenaars over zijn werkzaamheden als timmerman/meewerkend voorman

Gepubliceerd op 8 juni 2022 om 13:43

Ruud Valkenaars is al ruim tien jaar timmerman bij Borrenbergs Bouwbedrijf. Hij kwam binnen als stageloper en is inmiddels uitgegroeid tot timmerman/meewerkend voorman. In dit artikel vertelt hij over zijn werkzaamheden bij Borrenbergs Bouwbedrijf en waar hij nu echt energie uit haalt.

Wat vind je leuk aan het zijn van timmerman/meewerkend voorman?

“Timmeren is echt mijn ding, hierin vind ik eigenlijk ook alles wel leuk. Het fijnere en nauwkeurige timmerwerk bij de afbouw vind ik mooier om te doen dan de ruwbouw. Bij de ruwbouw ben je bezig met het grovere werk en bij het afbouw timmeren ga je je focussen op de afwerking van het huis. Dan begint het ook echt een huis te worden.”

“Door het zijn van meewerkend voorman heb ik meer verantwoordelijkheden en krijg ik meer aspecten van de gehele bouw te zien. Je krijgt het project van het begin tot het einde mee. Hierbij ben ik dan ook het aanspreekpunt tussen een elektricien, loodgieter, onderaannemers en de eigenaar. Het is leuk dat ik deze kans krijg.”

Wat maakt je werk zo leuk?

“Vooral dat het heel afwisselend is. De particuliere woningbouw vind ik het leukst, omdat je dan maar één exemplaar maakt. Naast de nieuwbouwprojecten worden we ook gevraagd voor verbouwingen. Deze afwisseling maakt het leuk. Ondanks dat er veel vraag is blijft deze afwisseling gelukkig wel aan.”

“Daarnaast heb ik ook een leermeester diploma. Dat houdt in dat ik stagelopers mag begeleiden, toetsen mag afnemen en deze mag beoordelen. Op dit moment hebben we drie stagelopers en ik vind het erg leuk dat ik hen mag begeleiden. Doordat ik hen mag begeleiden kan ik ze een kans bieden. Dezelfde kans als die onze leermeester op hun beurt ook aan ons hebben gegeven. Hierdoor kunnen de bouwers van de toekomst het vak ook goed leren. Als het dan uiteindelijk van beide kanten goed bevalt en ze blijven hangen, dan is dat natuurlijk ook mooi voor ons.”

“Als laatste werk ik in een jong team en dat maakt het werk ook leuk! Op de bouwplaats zijn we in totaal met een man of 25 en het grootste deel daarvan is jeugd. Dus kortom de mensen die hier werken zijn leuk, het werk is erg afwisselend en de werksfeer onderling is erg goed!”

Wat zijn uitdagingen die je in je werk tegenkomt?

“In de bouw kom je wel eens fouten tegen, onder andere tekenfouten, die wij er dan uit moeten halen. Dan gaan we kijken of we het opnieuw of anders kunnen maken. Vaak als je een verbouwing hebt, dan kun je pas in het werk zien of het ook echt goed is. Regelmatig kom je bij verbouwingen verrassingen tegen die niet op de tekeningen staan. Dan moet je dat op dat moment ook op kunnen lossen.”

Waarom is Borrenbergs Bouwbedrijf volgens jou een goede werkgever?

“Wij worden meestal bij verschillende projecten tegelijkertijd ingezet. Ik ben nu bijvoorbeeld drie of vier projecten tegelijkertijd aan het doen. Dit zorgt ook voor een goede afwisseling wat het werk weer leuker maakt. Daarnaast krijg je hier écht de kans om jezelf te blijven ontwikkelen. Zo kun je hier je BHV, hijskraan en leermeester diploma halen. Ik krijg ook de kans om langzaam die verantwoordelijkheden op te bouwen. Ik kan er ook nog altijd voor kiezen om door te leren, bijvoorbeeld tot uitvoerder of als voorman timmerman. Wanneer ik ouder ben zou ik graag naar kantoor willen. Die mogelijkheid is er hier bij Borrenbergs Bouwbedrijf altijd wel.”

Wij zijn als bedrijf erg blij met zo een harde werker en goede leermeester. We willen hem daarom ook helpen, waar we kunnen, met het ontwikkelen van zichzelf. Goed werk Ruud en ga vooral zo door!

Ook werken bij Borrenbergs Bouwbedrijf?