Metselen eentonig? Zeker niet! Tommy vertelt je waarom.

Gepubliceerd op 21 juli 2022 om 09:27

Al 19 jaar is Tommy Weber metselaar bij Borrenbergs Bouwbedrijf. Hij is hier op zijn zestiende begonnen en is daarna nooit meer weggegaan. Hij kan je alle ins & outs over het bedrijf vertellen, maar in deze blog vertelt hij met name wie hij is en waarom hij bij Borrenbergs Bouwbedrijf zo op zijn plek zit.

Hoe ben je 21 jaar geleden bij Borrenbergs Bouwbedrijf terecht gekomen?

“Ik heb op school een speciaal leerwerktraject gevolgd. Ik kwam er op vroege leeftijd achter dat in de schoolbanken zitten niet helemaal mijn ding was. Bij dit speciale leerwerktraject kon ik lekker met mijn handen aan de slag. Uiteindelijk ben ik ook via mijn stage vanuit de LTS bij Borrenbergs Bouwbedrijf terechtgekomen. De LTS had toen voor mij een stageplek geregeld. Dat is van beide kanten zo goed bevallen dat ik nooit meer ben weggegaan."

 

"Diversiteit is wat ik zocht en nog steeds belangrijk vind in mijn werk. Dat vind ik echt terug in het werken hier bij Borrenbergs Bouwbedrijf. Geen dag is hier hetzelfde. Het project waar we heen gaan kan dan al drie keer veranderd zijn. Over het algemeen weet je het van tevoren wel, maar het kan ook zijn dat je op het laatste moment te horen krijgt dat je ergens anders heen moet. Soms zijn er spoedklussen die snel tussendoor moeten, dit maakt dat geen dag hetzelfde is.”

Wat vind je leuk aan het werk als metselaar?

“Het werk als metselaar is heel afwisselend, maar ook op de bouw verandert het werk continu. Toen ik bijvoorbeeld net begon bij Borrenbergs Bouwbedrijf bouwde we voornamelijk veel particulieren woningen en dan met name villa’s. Nu zitten er tussen al deze opdrachten ook veel meer seriebouw. Dat is echt een grote verandering die ik door de jaren heen heb gemerkt. Ik verwacht ook dat door de woningnood de seriebouw nog zal toenemen de aankomende jaren.”

“Particulieren opdrachten vind ik zelf het leukste, dat is echt mijn ding. Seriematig is ook leuk, maar het is allemaal hetzelfde. Het is continu herhaling van wat je al een keer eerder gemaakt hebt. Wanneer het echt alleen maar seriebouw is dan haal je daar op een gegeven moment geen energie meer uit denk ik, maar dit is gelukkig nog niet voorgekomen. De afwisseling tussen allerlei projecten is erg belangrijk, hierdoor blijf je ook scherp en gemotiveerd.”

Wat voor projecten blijven jou nu echt bij?

“In de afgelopen jaren is eigenlijk één project mij heel goed bijgebleven. Dat was een  particuliere woning in Aalst ongeveer 12 jaar geleden. Dit was het eerste project waarbij ik zelf het één en ander moest regelen. Hierbij werd ik voor de leeuwen gegooid doordat ik eerst zelf de tekening moest proberen te lezen. Zelf een beetje uitzoeken hoe het werkt.  Wanneer ik iets niet wist kon ik natuurlijk altijd iemand bellen die het wel wist, maar vooral eerst zelf proberen en fouten maken. Samen komen we er wel weer uit."

"Voor mij was dit denk ik wel de beste manier om het te leren. Doordat ik steeds meer verantwoordelijkheden kreeg heb ik door kunnen groeien tot aanspreekpunt tijdens de ruwbouw. Voor de afbouw daarna neemt iemand anders het over. Voor de kleinere projecten houd ik het overzicht op de bouw. Hier ben ik door hard werken ingegroeid, want zoals je inmiddels weet is school niet echt mijn ding. Ze hebben het hier vanuit Borrenbergs Bouwbedrijf wel een paar keer aangeboden om me toch een extra opleiding te laten doen, maar dat wordt hem echt niet. Door hard werken en doorzetten kan het vaak ook, zo lang je maar graag genoeg wil.”

Met welke uitdagingen heb je te maken?

“Ik ben zeker niet vies van een uitdaging op het gebied van metselen. Het bijzondere metselwerk kan het juist heel leuk en uitdagend maken. Eigenlijk alles anders dan standaard  metselwerk schaar ik onder bijzonder. Zo heb je bijvoorbeeld schuine strekken boven de ramen waarvan je dan de uitslag mag maken, maar ook bogen en een malletje maken horen daar bij. Het bijzondere metselwerk staat soms heel nauwkeurig uitgewerkt op de tekening, maar soms ook niet. Wanneer het niet aangegeven staat dan moet je het zelf uitzoeken. Dan ga je kijken naar de breedte van het kozijn en dan reken je uit hoe de schuinte eruit moet komen te zien. We proberen het vaak eerst zelf uit te zoeken en als dat niet lukt zoeken we contact met elkaar. We zijn hier met een leuk clubje dus we staan allemaal met elkaar in contact.”

Je bent zelf leermeester, wat motiveert jou hierbij?

“Ik vind het leuk wanneer leerlingen gedreven zijn en echt iets willen, dat vind ik echt mooi! Ik heb de kans gekregen om mijn leermeester diploma te halen en deze kans heb ik met beide handen aangegrepen. Ik heb nu een leerling die al meeloopt, maar pas in september met school begint. Ik probeer de leerlingen iets te leren en over te brengen van de kennis die ik heb. Door de jaren heen heb ik best wel veel kennis en ervaringen opgedaan die ik kan, en graag wil, delen.”

“Het probleem wat de laatste jaren steeds meer speelt is dat de meeste stagelopers niet blijven plakken. Metselaar is een ‘uitstervend ras’ en de dichtstbijzijnde school zit in Tilburg. Het kan goed zijn dat er daar maar acht of negen studenten in één klas zitten en dat zijn ze dan allemaal van de gehele regio hier. Alle bedrijven schreeuwen om mensen die met hun handen willen werken. Ikzelf weet ook niet direct hoe we dit kunnen gaan oplossen. Het enige dat we nu kunnen doen is het vak aantrekkelijker maken voor jongeren.”

“Ik sta in ieder geval te popelen om de nieuwe generatie te mogen ontvangen en begeleiden, we gaan er samen wat van maken!”

Met al zijn kennis en ervaringen kan Tommy de jeugd nog veel leren. We hopen dat hij de komende jaren nog veel jongeren deze kennis mag geven. Wij zijn in ieder geval erg blij met jou als collega en zoals je zelf ook zegt: “Samen komen we er wel uit”.

Ook werken bij Borrenbergs Bouwbedrijf?