Bouwen met techniek en één team: De passie van projectleider Lex Kuijken

Gepubliceerd op 27 september 2023 om 16:32

Lex Kuijken heeft bij verschillende bedrijven gewerkt, maar hij is er zeker van dat hij blij wordt van techniek en de bouw. Dit heeft hij beide gevonden in zijn huidige functie. Hij is verantwoordelijk voor een aantal projecten. Bij deze projecten doet hij vrijwel de gehele voorbereiding, inkoop en controles. Eigenlijk is hij de hele dag in de weer met alles rondom een bouwproject. Wij zijn benieuwd waarom hij het zo naar zijn zin heeft Borrenbergs Bouwbedrijf BV.

Wat vind je het leukst aan jouw functie?

"Ik ben graag met de techniek in de bouw bezig. Bij mijn vorige werkgevers was ik vaak een stuk minder met de techniek in aanraking. Toen ik daarna hier kwam, wist ik pas weer dat ik het gemist had. Een van de andere drijfveren is het contact met diverse mensen. “Op kantoor zou ik gek worden, ik moet iets om handen hebben en buiten zijn” hoor ik sommigen zeggen, ik snap wat ze bedoelen, maar in mijn functie is er veel contact met veel verschillende mensen. Dat zet je soms toch met een half been buiten. Samen oplossingen bedenken en werken als een team is een van de punten wat ik mooi vind en die je betrekt je bij de techniek. Uiteraard gaat iedereen wel eens voor zijn eigenwijze idee, zelfs ik 😉. Ook merk je dat het vertrouwen je hier gegund wordt. Het traject rondom een project wordt regelmatig eerder overlegd met een aannemer, en de ontwikkelaar of opdrachtgever zit hier dan aan tafel en daar schuif ik dan bij aan. Ook erg interessant en motiverend."

Hoe vind je de techniek terug in jouw dagelijkse bezigheden?

“Je krijgt de mogelijkheid om zelf dingen in te brengen. Als we tijdens de periodieke overleggen ons alternatief kunnen verdedigen, omdat de prijs of het product beter is, dan staan Dave en Jacky daar altijd voor open. Echt een voorbeeld om met de techniek en materialen aan de slag te gaan. Is het haalbaar (in kosten) voor het betreffende werk? Of bouwen we sneller / beter / slimmer, dan zijn we soms snel overstag. De moeilijkste vraagstukken zijn verduurzaming tegenwoordig. Dat brengt praktisch altijd kosten verhoging met zich mee. En laten we nu net in een periode zitten waarin echt alles al duurder is geworden. Dan komen er echt momenten voorbij dat het budget van bij de klant dat niet meer toelaat. Wanneer mensen een nieuw huis hebben gekocht is het geld gewoon op.”

“We (vooral mijn collega’s) zijn nu ook met twee prefab projecten bezig. Deze bestaan compleet uit dragende (houten) elementen die als een blokkendoos in elkaar gezet worden. Hier speelt controle op de techniek echt een hoofdrol.”

Welke projecten zijn jou bijgebleven?

“We hebben drie jaar geleden sportcomplex de Heihoef verbouwd en vooral uitgebreid. Er is een nieuwe kleedruimte en nieuwe kantine gemaakt voor 2 voetbal clubs. Een mooi en succesvol project waarbij we erg goed contact met de opdrachtgever (gemeente Eindhoven) hebben gehad. Daar werd van alle kanten mee gedacht en hebben we echt als een bouwteam gewerkt. Maar ook het project Claassenpark is gewoon een heel mooi product geworden. Het is echt een visitekaartje voor het bedrijf. Ja, en ook de woningen in Hapert en Bergeijk zijn mooie producten geworden. Hier was de ontwerpstijl reeds bepaald, maar de verdere indeling van de woningen werd door klant en architect bepaald. Ook een project waar we trots op zijn.”

Wat vind je leuk aan het werken bij Borrenbergs Bouwbedrijf?

“Het is een flexibel bedrijf waar je veel vrijheid krijgt. Er is een open structuur tussen de mensen binnen en buiten. Iedereen kent elkaar hier goed en er is veel kennis in huis. Je maakt van alles mee en er is heel veel plezier op de bouw, maar er is ook altijd wat nieuws dat je kunt leren op de bouw. Zo groeien we allemaal nog iedere dag.”

Over welke veranderingen ben je het meest enthousiast?

“Goh, dat is een lastige vraag. Misschien wel de komende verandering, want Tim is natuurlijk de beoogde bedrijfsopvolger. Iedereen kent Tim natuurlijk al en de mensen die hier al jaren werken hebben hem natuurlijk vroeger de eerste kneepjes van het vak moeten leren. Na het eerste half jaar hebben we hem al een beetje leren kennen als werkvoorbereider en zie ik de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. Wie weet wat voor mooie veranderingen er uit komen, en hopelijk kunnen we daar aan wennen”, verteld Lex met een lach.

Heb je nog tips voor mensen die jouw werk zouden willen doen?

“De belangrijkste tip: kijk om je heen en praat met iedereen die in het bouwproces deelneemt. Probeer ieder werk als een team aan te gaan. Ik denk dat het werkproces dan nog leuker wordt. Als je communicatief vaardig bent, en een brede kennis in de bouw hebt, kun je ver komen. De mensen die op kantoor zitten en echt uit de bouw komen die hebben natuurlijk qua techniek veel meer in de gaten, die weten heel goed waar het over gaat. Kortom, een stukje communicatie, aansturen en technische kennis. Als je die met elkaar samenduwt, denk ik dat je een heel mooi project kunt maken.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.